Cryonics

   Inleiding
   Waarom?
   Geschiedenis
   Procedure
   Contract
   Financiering
   Links

Een cryonic suspension contract regelen     

Er zijn op dit moment slechts twee full service cryonics providers actief in de wereld: Alcor en het Cryonis Institute. Beide providers zijn gevestigd in de Verenigde Staten. Het was een tijd lang moeilijk voor mensen buiten Amerika om lid te worden van Alcor. Maar inmiddels kunnen Nederlanders zowel lid worden van Alcor als van het Cryonics Institute (CI). Alcor is een stuk duurder, maar staat wel bekend als technisch geavanceerder dan CI en bovendien reserveert Alcor een veel groter bedrag voor het fonds waaruit zonodig honderden jaren lang de invrieskosten moeten worden blijven betaald. Het lijkt er dus op dat Alcor op de lange termijn financieel zekerder is dan CI (hetgeen erg belangrijk is; u wilt immers niet voortijdig ontdooien wegens een faillissement van uw cryonics service provider), hoewel CI voorlopig financieel goed zit omdat ze lage kosten hebben en donaties krijgen.

Het feit dat de suspensieprocedure van Alcor waarschijnlijk beter is, is voor Nederlandse cryonisten niet zo belangrijk in gevallen van onverwacht overlijden. In dat geval moet de procedure waarschijnlijk toch in Nederland plaatsvinden, zodat CI-leden en Alcor-leden waarschijnlijk dezelfde kwaliteit krijgen. Het verschil is echter wel van belang indien u uw overlijden kunt zien aankomen, bijvoorbeeld in het geval van kanker. U kunt zich dan in de VS gaan vestigen vlakbij Alcor (Scottsdale, Arizona) of CI (Clinton Township, Michigan). In dat geval verzekert u zich van de best mogelijke en snelste suspensieprocedure, in welk geval dus wel telt dat die van Alcor waarschijnlijk superieur is. Wat dat betreft is het dus als cryonist veel beter om voorspelbaar te overlijden (hetgeen in ongeveer 50% van de gevallen het geval is), dan plotseling (bijvoorbeeld door een ongeluk of hartaanval).

CI biedt alleen whole body suspension (invriezen complete lichaam). De kosten daarvan zijn $28,000. Daar komen nog extra kosten bij voor de transportkosten bij overlijden. Whole body suspension bij Alcor kost $150,000. Daar komt nog $25,000 extra bovenop voor Europeanen. Bovendien wordt geadviseerd ongeveer $25,000 extra te financieren voor eventuele onverwachte extra kosten. Totaal komt het daarmee op $200,000. Neursuspension (het alleen invriezen van het hoofd, in de hoop dat toekomstige technologie een nieuw lichaam kan laten groeien) kost bij Alcor $80,000. Inclusief de extra premie voor Europeanen en de reserve voor extra kosten wordt dat $130,000. Daarnaast ben je als nog niet ingevroren lid een jaarlijkse contributie verschuldigd ($120 bij CI en $398 bij Alcor).

Met name bij Alcor lijkt het op het eerste gezicht alleen betaalbaar voor rijke mensen, maar toch is dat niet zo. De kosten kunnen namelijk worden gefinancierd door middel van een levensverzekering die de cryonics provider het benodigde bedrag uitbetaalt bij overlijden. Vooral als je jong begint met zo'n verzekering valt de maandelijkse premie erg mee.

Ook als u nog niet helemaal zeker weet of u zich wel wilt laten invriezen, kan het alvast afsluiten van een levensverzekering handig zijn. Immers: als u ziek wordt of een ongeluk krijgt, is het moeilijk of onmogelijk u alsnog te verzekeren. Bovendien is een levensverzekering goedkoper naarmate je jonger bent - wacht dus niet te lang. Met een verzekering kunt u altijd nog besluiten een cryonics-contract af te sluiten; komt het er niet van, dan heeft u straks in ieder geval een hoop geld om uw oude dag prettig door te brengen (als u een levensverzekering neemt die u kunt 'cashen'), of om na te laten aan uw nabestaanden.

Omgekeerd kunt u zowel bij het Cryonics Institute als Alcor op elk moment uw cryonics-contract opzeggen en uw levensverzekering wijzigen zodat u of uw nabestaanden er begunstigde van worden in plaats van uw cryonics provider.

Als uw cryonics contract geregeld is, overweeg dan u aan te melden aan als lid van de Dutch Cryonics Organisation, zodat wij in gevallen van onverwacht overlijden helpen om te zorgen dat de suspensie-procedure en vervoer zo snel mogelijk plaatsvindt. Als u nog geen contract heeft kunt u zich aanmelden als aspirantlid. U krijgt dan indien gewenst van ons hulp en advies bij het regelen van een cryonics-contract en de benodigde levensverzekering.

Aanmelden bij het Cryonics Institute:

U kunt zich aanmelden bij CI door het Membership Application Form uit te printen, in te vullen en op te sturen. Na aanmelding krijgt u een vragenlijst toegestuurd om in te invullen. Aan de hand daarvan kunnen zij en uzelf zien hoe ver u bent en wat u eventueel nog moet regelen. Als u de financiering rond heeft, of zeker weet dat u het rond krijgt, drukt u het cryonic suspension agreement en de benodigde aanhangsels af en vult deze in. 'Rider A' versie 1 of versie 2 zijn er om te bepalen wat er met het deel van het geld gebeurt dat CI niet nodig heeft; de 'Local Help Rider' heeft u nodig om het bedrag voor de transportkosten, als u die door het CI wilt laten betalen, te reserveren. Om de een of andere reden heeft het CI die nog steeds niet op de website staan; u kunt hem bij hun aanvragen, dan sturen ze hem als Word bestand toe. Of u kunt hem vanaf onze website downloaden (klik met rechtermuisknop op deze link).

Aanmelden bij Alcor:

Het aanmelden van Alcor bestaat ten eerste uit het invullen van een aanmeldingsformulier, dat u kunt downloaden via deze pagina, en het betalen van de application fee ($150). Op het aanmeldingsformulier kunt u bij de financiering 'pending' invullen. U kunt het aanmeldingsformulier dan opsturen of faxen aan Alcor en in de tussentijd alvast uw financiering regelen. Binnen ongeveer een maand krijgt u een heel pakket contracten en andere documenten toegestuurd om te tekenen. Eée;n document moet door een notaris genotariseerd worden. In Nederland is dat redelijk duur (waarschijnlijk meer van € 100), maar in de VS kunt u bij banken of copyshops (bijvoorbeeld een filiaal van Mailboxes Etc.) een document voor slechts een paar dollar laten notariseren. Dus mocht u toch naar de VS reizen, bijvoorbeeld voor vakantie of omdat u voor een Amerikaanse levensverzekering in de VS een bloedtest moet laten doen, is het verstandig het notariseren ook meteen daar te doen.

 

  Home           Cryonics           Over ons           Lid worden           Contact
  Dutch Cryonics Organisation