Cryonics

   Inleiding
   Waarom?
   Geschiedenis
   Procedure
   Contract
   Financiering
   Links

Financiering via een levensverzekering     

Amerikaanse levensverzekeringen zijn een stuk voordeliger zijn dan Nederlandse. Op deze pagina worden drie verschillende soorten levensverzekeringen besproken (term, whole life, universal life). Een 'term'-verzekering is niet aan te raden, omdat die tijdelijk is, zodat de verzekering zal zijn afgelopen juist op het moment dat u oud bent en de grootste kans op overlijden heeft. Daarom is een permanente levensverzekering aan te raden. Doorgaans is een 'universal life'-verzekering dan het voordeligste. In Nederland wordt een soortgelijke verzekering ook wel 'spaarverzekering' genoemd, omdat het gaat om een soort combinatie van een doorlopende 'tijdelijke' verzekering plus een gekoppelde spaarpot.

Het probleem is echter dat normaalgesproken Amerikaanse levensverzekeringen niet beschikbaar zijn als je buiten de VS woont. Maar Rudi Hoffman, een verzekeringsagent die veel verzekeringen regelt voor cryonisten, werkt samen met een verzekeringsmaatschappij die wel bereid is buitenlanders te verzekeren tegen dezelfde tarieven als die voor Amerikanen. Er zijn echter wel verschillende voorwaarden, waarvan dit de belangrijkste twee zijn:

  • Je moet je verzekeren voor een minimaal bedrag van $200.000 (dit moet een permanente verzekering zijn en geen tijdelijke).
  • Je moet naar de VS reizen voor een bloed-/urinetest.

Het reizen naar de VS is de moeite waard, omdat u de kosten al snel terugverdient in lagere premies (en notaris- en vertaalkosten bespaart die u moet betalen als u een Nederlandse levensverzekering kiest). En het minimum van $200.000 is geen probleem als u toch voor een whole body contract kiest bij Alcor - zoals hier vermeld is dat immers precies het bedrag dat u in dat geval ongeveer nodig heeft. Als u echter kiest voor CI of neuro-suspension via Alcor, dan is dit minimumbedrag te hoog, tenzij u een levensverzekering ook wel handig vindt voor uw nabestaanden - in dat geval kunt u vastleggen dat een deel van de $200,000 voor hun is gereserveerd. Hier kunt u een offerte voor deze levensverzekering aanvragen. Een man van 35 jaar betaalt bijvoorbeeld ongeveer $1700 per jaar (€ 115 per maand) en een vrouw van 35 jaar betaalt $1400 per jaar (€ 95 per maand). Bij deze verzekering zit een speciale garantie dat de tarieven nooit omhoog gaan en dat u levenslang verzekerd blijf. Mocht de rente toenemen dan kan het zelfs zijn dat dat premie omlaag gaat of dat er na een aantal decennia voldoende in de gekoppelde spaarpot genoeg zit dat u helemaal geen premie meer hoeft te betalen.

Als u een minder groot bedrag wilt financieren dan $200,000, dan kunt u bijvoorbeeld bij Expat Financial een offerte voor een universal life insurance aanvragen. Zij bieden speciaal verzekeringen voor mensen buiten de VS. Zij zijn niet zo goedkoop als hiervoor genoemde Amerikaanse verzekering, maar als u zich voor een lager bedrag dan $200.000 wilt verzekeren is dit wel een goede mogelijkheid. Zij zijn misschien even duur als een Nederlandse verzekering (het valt natuurlijk aan te raden ter vergelijking ook ée;ée;n of meer Nederlandse offertes aan te vragen), maar het kan ook zijn dat ze toch nog wat goedkoper zijn.

Maar er zijn drie belangrijke voordelen bij het nemen van een Amerikaanse of internationale verzekering. Ten eerste is de verzekering dan in Amerikaanse dollars. Dat is handig, omdat de cryonics providers in dollars betaald moeten worden. En als u een verzekering in euro's neemt moet u zich daarom altijd voor meer verzekeren dan u nodig heeft, om een marge in te bouwen voor eventuele koerswisselingen. Ten tweede is het handig om een Engelstalig contract te hebben. Cryonics organisaties eisen namelijk bij een Nederlandse polis een Engelse vertaling. Ten derde: in Nederland worden uw erfgenamen automatisch de begunstigde van de levensverzekering. Daarom is een akte van cessie ('deed of assignment') nodig om het geld ondubbelzinnig op naam van een cryonics provider te zetten. Zo'n akte moet u laten opmaken door een notaris en moet bovendien in het Engels vertaald worden. Hieraan zitten kosten verbonden. Bovendien heeft met name Alcor de strenge eis dat zij niet alleen begunstigde zijn van uw verzekering, maar ook 'eigenaar'. Dat is ook iets dat bij Nederlandse verzekeringen niet kan, en het is niet zeker of Alcor de genoemde akte van cessie als alternatief accepteert (het is dus zaak dit vooraf met ze te overleggen).

Samenvattend: indien mogelijk is het het handigste, en vaak het voordeligste, om een Amerikaanse of internationale verzekering te nemen - dat bespaart een hoop gedoe. Mocht u toch voor een Nederlandse verzekering willen kiezen, dan kunt u via de Dutch Cryonics Organisation in contact komen met leden die dat geregeld hebben. U kunt dan eventueel kiezen om de verzekering bij dezelfde maatschappij onder te brengen, zodat u gebruik kunt maken van een reeds bestaande vertalingen van de polis en voorbeelden van de benodigde notariële akte. Met name als u voor een Nederlandse verzekering kiest, is het aan te raden om voor het afsluiten ervan eerst met de betreffende cryonics provider te overleggen of de aangeboden polis voor hun acceptabel is.

Overigens kunt u hier direct een online een prijsopgave verkrijgen voor een tijdelijke ('term') internationale levensverzekering van maximaal 10 jaar per keer. Als u een idee wilt krijgen van de kosten van een tijdelijke Nederlandse verzekering kunt u bijvoorbeeld bij fbto direct een online prijsopgave voor een overlijdensrisicoverzekering krijgen. Maar zoals gezegd is een tijdelijk verzekering niet aan te raden (tenzij u daarnaast zelf voor een spaarpot zorgt waarmee u het totale benodigde bedrag bij elkaar hoopt te sparen voordat de verzekering is afgelopen). De premies van een tijdelijke verzekering lijken heel goedkoop als u relatief jong bent, maar zijn het niet. Want als u bijvoorbeeld een verzekering van 20 jaar neemt, houdt het daarna op en heeft u niets gespaard. En als u zich dan opnieuw wilt verzekeren kost dat gigantisch veel premie omdat u dan een stuk ouder bent. Dus het is in het begin alleen maar goedkoop omdat de kans heel klein is dat iemand die nu nog relatief jong is (bijvoorbeeld tussen de 30 en de 40) binnen 20 jaar overlijdt.

 

  Home           Cryonics           Over ons           Lid worden           Contact
  Dutch Cryonics Organisation